24 UUR IN LIMA

 

Ik had geen goede verhalen gehoord over Lima. Ik hoorde van een stad waar de zon bijna nooit scheen en waar een wolkendeken de miljoenenstad bijna dagelijks zou omhullen in een laagje somberheid. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken las ik de waarschuwingen voor gewapende berovingen en de naam van de meest toeristische wijk, Miraflores, deed me denken aan Joran van der Sloot.

Aangekomen na een 12,5 uur durende KLM-vlucht, besluit ik de moed erin te houden. Ook al rijdt onze taxi langs kale, kaarsrechte straten en bestaan grote delen van de stad uit bouwputten. Lage verwachtingen zijn soms het beste wat je kan overkomen, bedenk ik me. 

Als ik de eerste ochtend ontwaak in ons boetiekhotel en naar buiten kijk, geef ik echter al bijna de hoop op. Door het tijdsverschil ben ik al om 5 uur ’s ochtends wakker. Buiten is het donker en de eerste geluiden van andere-kant-van-de-wereld-vogels, dienen zich aan. Tot zover niks opmerkelijks. Maar tegen een uur of 8 hoor ik de vogels losgaan alsof ze willen aangeven dat het verschil tussen dag en nacht nu toch overduidelijk is, terwijl het zicht door de ramen nog steeds niet is verbeterd. “Kijk”, zeg ik tegen Robin die de slaap uit zijn ogen wrijft, “het is waar hoor. Moet je kijken hoe grijs het buiten is. Het lijkt wel of de zon amper is opgekomen.” Met mijn neus tegen de ruit gedrukt tuur ik de straat in waar kleurloze auto’s af en aan rijden. De zwarte hekken om de huizen zien er onheilspellend uit.

“Lieverd,” merkt Robin op, “Die ramen hebben zonsverduistering.”

Eenmaal buiten klaart het op. Niet alleen wordt de stad lichter, na een dag rondslenteren wordt ook mijn beeld beter. 

We beginnen in het oude centrum van Lima, dat gebouwd is rond grote pleinen (plaza’s) die het hart vormen van de stad. De plaza’s staan in verbinding door brede winkelstraten. Al snel valt op: Lima is geen stad van de toerist. Juist vanwege de niet al te beste reputatie denk ik. Je ziet weinig soortgenoten en het enige dat speciaal voor ons lijkt te zijn verzorgd is de vuurrode hop-on hop-off bus, die wij dan weer angstvallig vermijden. 

"Tussen de grote winkelketens vind je al gauw het geloof"

Wat we wel veel zien op straat zijn beveiligers en militairen. Van onze hoteleigenaar hoor ik dat die er staan om ons een veilig gevoel te geven, maar bij mij werkt dat vooral averechts. En dan zijn er nog de schoonmakers die met hun bezems en karretjes overal opduiken om de plaza's en avenida’s brandschoon te houden. Ze doen hun werk onverstoorbaar. Geen Limeño staat je hier aan te gapen. Mensen leven hun dagelijks leven zonder de schijn van iets anders, iets beters of iets mooiers op te houden.

Net als in de meeste Zuid-Amerikaanse leven is er een rotsvaste basis voor dat dagelijks leven. Tussen de grote winkelketens vind je al gauw het geloof. We zijn in Lima op een zondag en de kerken lopen vol met Peruanen. Zo ook een schattig exemplaar, de Iglesia de la Merced, dat zich tussen Plaza de Armas en Plaza San Martin bevindt, en waarvan de gevel van top tot teen is versierd met rijk versierde pilaren en boos kijkende engeltjes. Vanaf een plekje achter de rijen banken zie ik hoe kleine vrouwtjes met lange vlechten de voeten kussen van christusbeelden en...

Lima | Peru
Lima | Peru

Let's go to…

Klik op de plaatsnaam voor meer informatie over de bestemming

Deel je ervaring

Draag bij aan

My World is Yours

My World is Yours hecht belang aan het onafhankelijk kunnen schrijven over de bestemmingen. Ben je geïnspireerd geraakt door de verhalen en/of heb je bruikbare tips gekregen en zou je in de toekomst graag meer reisverhalen lezen op My World is Yours?  Doe dan hier een kleine bijdrage voor het onderhouden en uitbreiden van deze website. Alvast heel erg bedankt!

DONEER

DRAAG BIJ AAN MY WORLD IS YOURS

My World is Yours hecht belang aan het onafhankelijk kunnen schrijven over de bestemmingen. Ben je geïnspireerd geraakt door de verhalen en/of heb je bruikbare tips gekregen en zou je in de toekomst graag meer reisverhalen lezen op My World is Yours? Doe dan hier een kleine bijdrage voor het onderhouden en uitbreiden van deze website. Bij een bijdrage vanaf € 5,- ontvang je een mooi vormgegeven e-book (in PDF) van een land naar keuze. Alvast heel erg bedankt!

DRAAG BIJ

en ontvang een e-book