Slapen
Eten & Drinken
Vervoer
Reis verder
Terug naar Zuid-Afrika

KRUGERPARK OF PRIVÉPARK?

 

Zuid Afrika’s bekendste safariplek is ongetwijfeld het Krugerpark. Dit enorme natuurgebied is niet alleen ingericht op de Big 5, maar ook op de vele toeristen die er jaarlijks komen. Een goed onderhouden wegennetwerk, restaurants onderweg, zelfs de leeuwen zeggen je vriendelijk gedag. Naast Kruger zijn er ook vele privéparken. Wat zijn de voor- en nadelen? We zetten ze op een rijtje.

Het Krugerpark

De voordelen

Goed wegennet

Het park is goed toegankelijk. Het heeft maar liefst negen toegangspoorten aan Zuid-Afrikaanse zijde en een overzichtelijk wegennet. Bij elke ingang kan je, naast je entreeticket, een boekje met plattegrond kopen zodat je precies ziet welke wegen van asfalt zijn en welke zijwegen van gravel. Ook de gravelroads zijn over het algemeen prima begaanbaar met een simpele huurauto.

Safari op budget

Op safari gaan in het Krugerpark kan heel goedkoop. Heb je een huurauto, dan kan je zelf op pad en betaal je alleen voor je entreeticket (220 Rand = nog geen 15 euro voor een hele dag). Ook de restaurants in het park zijn niet veel duurder dan die in de rest van de regio en bieden vaak een fantastisch uitzicht over het gebied. Wil je met een ranger op wandel- of nachtsafari, regel dit dan bij de poort van het Krugerpark en niet via je hotel. Dit scheelde ons meer dan de helft (380 Rand versus 900 Rand).

Het landschap

De natuur van het Krugerpark is prachtig. Na het regenseizoen staat alles in bloei en rij je langs lichtgeel wuivend gras, felgroene bomen en rivieren en poelen die vol water staan en waar waterbuffels en nijlpaarden in rondbanjeren. Sommige gedeeltes hebben rotspartijen zoals in de Lion King, op andere hoger gelegen gedeeltes kan je ver over het park uitkijken en zie je in de avond hoe de zon perzikroze ondergaat.

“In het Afrikaans konden we bromvogels, vleiloeries en kameelperden spotten”

Hoge kans op Big 5

Dikke kans dat je de Big 5 (leeuw, luipaard, olifant, waterbuffel en neushoorn) spot. In de restaurants wordt door de rangers op grote borden bijgehouden waar de Big 5 die dag is gespot. Alleen neushoorns worden niet aangegeven vanwege het verhoogde risico op stropers. Daarnaast zitten er nog tientallen andere soorten dieren tussen de bomen en het gras verscholen waarvan je de naam op kan zoeken in het boekje van het Krugerpark, waar ook je plattegrond in staat. Het boekje is verkrijgbaar in meerdere talen, maar wij kochten ‘m in het Afrikaans zodat we bromvogels, gewone vleiloeries en kameelperden (giraffes) konden spotten.

De nadelen

Toeristisch

Je bent niet de enige die het park bezoekt. Mijn schoonvader noemt het Krugerpark een grote dierentuin met een hek eromheen. Je moet je bedenken dat die ‘dierentuin’ wel echt heel groot is (gemiddeld 65 kilometer breed en 350 kilometer lang) en dat je geen weet hebt van de hekken. Ook kan je andere toeristen mijden door de zijwegen in te slaan. Maar het klopt wel dat je regelmatig het gevoel hebt (bijvoorbeeld wanneer je een half uur in de file staat om een luipaard te zien) dat je niet alleen op de wereld bent.

Aaibare leeuwen

De meeste wilde dieren lijken behoorlijk gewend aan toeristen en auto’s. Zo gingen wij op nachtsafari en liepen er twee leeuwen een half uur lang met de jeep mee. Ook overdag kwamen we een leeuw tegen die op zijn gemakje langs onze auto kwam. Al lijken de dieren nog zo aaibaar, houd toch maar voor de zekerheid de raampjes van je auto goed dicht (en je deur op slot) en maak, als je in een jeep zit, geen hoog-laag bewegingen. Daar schijnen de koningen van de jungle niet zo van gediend te zijn.

De jacht op neushoorns

Het Krugerpark komt laatste tijd vooral in het nieuws vanwege de neushoornjacht. Sinds oktober 2015 is het doden van deze prachtige, imposante dieren met maar liefst dertig procent toegenomen. Toezichthouders die slecht betaald worden en gevaar lopen omdat ze het park ’s nachts moeten bewaken, zijn vatbaar voor omkoping door de stropers. Op de website van het Kruger National Park lees je hoe de situatie nu is. Via het Wereld Natuur Fonds en andere internationale initiatieven als Save The Rhino kan je de strijd tegen de stropers steunen.

Krugerpark | Zuid-Afrika
Krugerpark | Zuid-Afrika

Deel je ervaring

Draag bij aan

My World is Yours

My World is Yours hecht belang aan het onafhankelijk kunnen schrijven over de bestemmingen. Ben je geïnspireerd geraakt door de verhalen en/of heb je bruikbare tips gekregen en zou je in de toekomst graag meer reisverhalen lezen op My World is Yours?  Doe dan hier een kleine bijdrage voor het onderhouden en uitbreiden van deze website. Alvast heel erg bedankt!

DONEER

DRAAG BIJ AAN MY WORLD IS YOURS

My World is Yours hecht belang aan het onafhankelijk kunnen schrijven over de bestemmingen. Ben je geïnspireerd geraakt door de verhalen en/of heb je bruikbare tips gekregen en zou je in de toekomst graag meer reisverhalen lezen op My World is Yours? Doe dan hier een kleine bijdrage voor het onderhouden en uitbreiden van deze website. Bij een bijdrage vanaf € 5,- ontvang je een mooi vormgegeven e-book (in PDF) van een land naar keuze. Alvast heel erg bedankt!

DRAAG BIJ

en ontvang een e-book